dilluns, 22 de desembre del 2008

Esbossos pel TAM - TAM






Per fi un encàrrec amb possibilitats!
El projecte no té massa via comercial a les llibreries, i no és un encàrrec gens rendible... Però després de tot l'any fent llibre de text un necessita de tant en tant fer un treball més personal!
Tot i que havia de ser molt senzill, molt infantil, per nens de 4 anys (primers lectors), no vaig voler renunciar a un dibuix ben fet i acabat. No entenc aquesta tendència editorial o dels mateixos autors, a simplificar fins el naïf per sistema les coses destinades a aquesta franja... Al contrari! precisament a aquesta edat és quan més es fixen en els detalls i quan més necessiten associar la realitat amb els dibuixos, identificant la representació gràfica amb el referent.
Tenen tota una vida per aprendre a interpretar estils més simplificats o distorsionats o propostes més trencadores.
És molt curiós com la nostra filla, amb un any i mig, es mirava amb interès i sense problemes una pel·lícula com "Totoro", amb un dibuix força realista, i entenia el que veia... Quan, sovint, moltes de les coses que sortien representades a la pel·lícula no les havia vist mai: camps d'arròs, panotxes de blat de moro, cases i vehicles que aquí no existeixen i un llarg etc.

En un moment tan primerenc de la lectura, en que el text està simplificat a una sola línea, la lectura del dibuix ha de permetre la recreació i la comprensió de més matisos de la història.
Pot aportar el clima, ambientació, detalls i anècdotes sobre els personatges... Tot el que el text no pot dir, a l'anar adreçat a lectors que comencen.

Sinó és així, aquests llibres, amb tan poques paraules i amb dibuixos tan simples, acaben sent molt buids i poc interessants...
Ja no només ho penso com a il·lustrador sinó com a pare, quan compro un llibre ho faig buscant les possibilitats que la il·lustració m'ofereix, per poder estar una estona amb la Zöe, comentant i descobrint detalls divertits que hi ha en els dibuixos.